(نسخه قابل پرینت موضوع)
عنوان موضوع : برنامه ی تابستانی چت روم یاران منتظر 95 | جلسه ی دوم = آسیب های اجتماعی
نمایش موضوع اصلی :

چشمه شنبه ۱۳ شهریور ۱۳۹۵ ۰۶:۰۲ بعد از ظهر

بسم الله الرحمن الرحیم


موضوع جلسه ی دوم که به صورت بحث و گفتگو مطرح شد : آسیب های اجتماعی (نقش جامعه در تعیین انتخاب های فرد در حوزه انتخاب رشته تحصیلی،شغل،همسر)

تاریخ جلسه : 95/5/15  

مدیریت بحث با آقای متین 23


آقای متین 23 : در ادامه ی صحبت هایی که تو جلسه ی گذشته داشتیم ، بحث امشب موضوعش برمیگرده به تاثیراتی که اجتماع در نوع انتخاب ما داره تو زندگی فردی و اجتماعی. قبل این که بخوام بحث رو شروع کنم و از دوستان بخوام نظرشون رو بگن یه توضیحی بدم این که بیس و پایه ی این برنامه ها بر این بوده که به نوعی کار تیمی تو این فضا ها شکل بگیره، در واقع بیش از این که بخوایم رو محتوایات جلسات و مباحثات بحث داشته باشیم و اونا رو تجزیه و تحلیل محتوایی کنیم
 
بیشتر تاکید ما بر این بود که باید تو این فضاها کارای تیمی و گروهی شکل بگیره که الحمدلله اگه اشتباه نکنم من فکر میکنم این اولین کار تیمی باید باشه که فعلا شروع شده، قبلا هم استادای دیگه میومدن و بحث های زیادی داشتن ولی خب فکر نمیکنم کار تیمی انجام گرفته باشه و از قبل برنامه ریزی شده باشه. اگرم بود که هیچ...ما داریم ادامه میدیم همون مسیر رو.
تا از عمری که تو این فضاها میذاریم به شکل حداقل خوبی استفاده کرده باشیم.
این از این،و نکته ی دیگه این که این بحث ها همونطور که تو برنامه هم ذکر شد استاد محور و مربی محور نیست . در واقع اینطور نیست که یکی حرف بزنه و بقیه هم بگن به به عجب چیزی. لذا ما اولین کاری که کردیم این بود که برنامه دادیم و خواستیم دوستان هم بر حسب تعلق خاطری که به خودشون و اجتماع و ...دارن اگه تمایل دارن بحث کنن حداقل یکم در مورد این موضوعات فکر و تحقیق کنن .و لذا اینجا و تو این قسمت هر فردی خودش میتونه یه استاد و صاحب نظر باشه.
موضوع امشب ما هم در مورد آسیب های اجتماعی (نقش جامعه در تعیین انتخاب های فرد در حوزه انتخاب رشته تحصیلی،شغل،همسر)، یه توضیح مختصری از این موارد بدم:
 
همونطور که میدونید مولفه های اجتماعی زیاد داریم،مواردی که از جامعه ای به جامعه ی دیگر میتونه متفاوت باشه،و ما بین تمام مولفه ها و موضوعات مختلف فقط به سه بخش اون پرداختیم.

 
نازنین زهرا: مولفه چیه؟
 
مولفه رو شما سازنده در نظر بگیرید...هر آنچه رو که باعث ساخت یه مثلا سیستم یا جامعه یا در سطح بالاتر جهان میشه. یعنی مواردی که کنار هم چیده میشه و یه چیز رو شکل میده...مسامحتا اینطوری در نظر بگیرید.
عرض میکردم که بین این موارد ما این سه مولفه رو مد نظر قرار دادیم و داریم اون رو بررسی میکنیم،بررسی ما هم از حیث آسیبش هست. یعنی یه جورایی داریم فقط بخشی رو که موجب آسیب شده رو بررسی میکنیم. یعنی یه جورایی داریم فقط بخشی رو که موجب آسیب شده رو بررسی میکنیم. تا حداقل اشرافیت نسبت به زمینی که توش قرار داریم و داریم زندگی میکنیم داشته باشیم.

 
سوالامو میپرسمو دوستان نظرات خودشون رو بفرمایند:
 
سوال اول اینه که آیا واقعا معتقدید که جامعه در تصمیم گیری های افراد در بخش های اشتغال و ازدواج و رشته تحصیلی تاثیر گذار هست یا نه؟
سوال دوم اینه که این تاثیر گذاری به چه صورت اعمال میشه؟

                                                                                                                                             
 
 * * *
 
 
خانم فاطمه ماهر :
 
اصولا جامعه تاثیر زیادی تو انتخاب ها ی فردی و اجتماعی افراد داره چون هر عضوی از جامعه با توجه به نیازهای اون جامعه مسیرشو انتخاب میکنه اصول زندگی اجتماعی همینه بر اساس دسته ای از نیاز ها و هنجار و ارزش هایی که تو جامعه ایجاد شده افراد جامعه دست به انتخاب میزنن،این تاثیر گذاری تو انتخاب ها و شیوه زندگی هر فرد نمایان میشه با توجه به نیاز ها و هنجار های رایج در اجتماع دلیلش هم اینه که جامعه برای خودش اهدافی داره که هنجار هارو بر اساس اون شکل میده . و در هر جنبه از زندگی اجتماعی این تاثیر گذاری ایجاد میشه نوع پوشش نوع انتخاب همسر و تحصیلات. البته این فقط یه نظره نمیدونم درسته یانه.
 

* * *

خانم نازنین زهرا :

بله جامعه تلاش خودش رو میکنه ولی نظم زیادی نداره مثلا برای انتخاب رشته و کنکور رسانه فعالیت زیادی داره . اما برای ازدواج کم . اون‌طوری که باید باشه نیست .اما جامعمون بی نظمی زیاد توشه.
 

* * *
 
خانم یه آدم :
 
بله تاثیر گذار هست ولی نه خیلی شاید 40 درصد، جامعه تاثیر داره خب ما با جامعه در ارتباطیم ،هم تاثیر گذاریم هم تاثیر میپذیریم ،فرهنگ جامعه روی ما تاثیر میزاره،حتی دانشگاه. من چند تا دانشگاه دیدم و رفتم،که خیلی با هم متفاوت بودن.
دانشکده زبان انگلیسی ،دانشکده زبان و ادبیات عرب ،دانشکده سراسری  فلان رشته و غیره.همشون با هم فرق داشتن. حتی آدمهاشون.
دانشکده زبان همه مانتویی و تقریبا بی حجاب،و البته یکم ضد دین.
دانشکده عرب بد نبود هم مانتویی و با حجاب و هم بی حجاب ولی باهاشون حرف میزدی ذاتا خوب بودن دین رو قبول داشتن. درس هاشون روی اونها تاثیر گذاشته بود چه برسه به یک جامعه. فرهنگ غرب خیلی راحت وارد جامعه شده با زبانشون فرهنگشونو آوردن ،و این باعث شده جامعه چند گانه بشه.


الهام: خب برای انتخاب شغل وهمسر ورشته تحصیلی جامعه چه اثری داشته ؟

تاثیر گذاره،وقتی رشته تحصیلی زبان زیاده همه میرن غربی میشن،شغل درست انتخاب نمیکنن و به خصوص همسر ایده آل رو هم درست انتخاب نمیکنن. من فرهنگ رو بیشتر مد نظرمه ،اطرافیان خیلی تاثیر گذارن. من خودم دانشگاههم خیلی روم تاثیر داشت،خیلی تغییر کردم...مخصوصا افکارم.(تاثیر خوب ،بهترین اساتید رو داشتم)
 

* * *

 
خانم الهام :
 
به نظر من تاثیر داشته اولی خب نسبتی برای افراد متفاوت اثرگذار بوده. واین اثرغالبی هم که میبینیم بخاطراین بوده که یموضع را ارزش قرار دادند . مثلا برای انتخاب رشته تحصیلی یا شغل. یسری رشته ها ارزش محسوب میشدند وباعث میشده حتی صرفا خارج از علاقه واقعی یاحتی استعداد دنبال شه. وهمچنین مشاغل.
ودرانتخاب همسرهم این موضوع استثنا نبوده کسانی با تحصیلات بالا ویا سطح اقتصادی بالا وحتی ظاهرکه جزئیات همگی میدونیم چیه دارای ارزش بودن. وبرای همین شاید به اشتباه انتخاب میشده .
 

* * *
 
 
خانم چشمه :
 
بسم الله .. خب در پاسخ به سوال اول باید بگم که همونطور که همه ی ما میدونیم اولین اجتماعی که فرد در اون قرار میگیره خانواده ست. و طبیعتا فرد در مراحل اغازین شکل گیری شخصیتش تحت تاثیر اعتقادات و رفتار و اخلاقیات خانواده قرار میگیره و همین در شکل گیری شخصیتش کمک میکنه. این تاثیر پذیری یجورایی جنبه ی تقلیدی هم داره .. و فرد وقتی در اجتماع بزرگتری مثل مدرسه و بعد دانشگاه قرار میگیره این تاثیر پذیری بیشتر و بیشتر میشه . همه ی ما چه بخوایم و چه نخوایم تحت تاثیر قرار میگیریم و اگه این مسئله کنترول نشه مشکل ساز میشه .
در پاسخ به اینکه تاثیر گذاری چطور اعمال میشه وقتی جامعه بخواد موردی رو به مردم القا کنه و تاثیری در انتخاب ها داشته باشه با ایجاد الگو هایی از طریق رسانه های مختلف سعی میکنه به اون مورد ها ارزش بده ،برای مثال شغل پزشکی  که در ایران بنظر خیلی طرفدار داره و دانش اموزان زیادی به امید این شغل و شغل های مربوط بهش رشته ی تجربی رو انتخاب میکنن.
ولی در کشور های دیگه این میزان توجه در رشته های انسانی بیشتر دیده میشه،که بنظرم بخاطر همین ارزش و توجهی هست که که به این شغل داده شده . جدای از شرافتی که این شغل برخورداره مزایایی داره که دولت براش درنظر گرفته و همین برای یه سری ها وسوسه کننده ست،در همین حد
در پاسخ به سوال سوم چیز زیادی به ذهنم نمیرسه ، که فکر میکنم جامعه با تاثیر گذاری قصد داره افراد رو با افکار خودش بار بیاره و با خودش هم صدا کنه. در خانواده هم به همین صورته. پدرو مادر سعی میکنن فرزندشون رو با هنجار و ناهنجار هایی که برای خانواده تعیین کردن رشد بدن .

 

* * *

 
آقای متین23 :
 
بنده صحبت های خانم چشمه رو جامع و کامل دیدم و دیگه نیازی به صحبت بنده نیست...به حرف ایشون استناد میکنم.
فقط یه نقشه رو جهت آشنایی با نوع و شیوه های تصمیم سازی در سطح دنیا بهتون نشون میدم تا در این زمینه ذهن ها بازتر بشه .



( برای دیدن جزئیات زوم کنید )

 
دوستان توجه داشته باشید این یه نمونه از کارایی هست که غربی ها جهت آینده نمایی خودشون ایجاد کردن در واقع یه نوع نما از جامعه در 50 سال آینده شون هست. این که چطور با این نقشه ها جامعه ی 50 سال آینده رو پیش بینی میکنن و می سازن. اینو گفتم حواستون باشه که باید افق نگری ما هم زیاد بشه و توان تجزیه و تحلیل شرایط رو داشته باشیم تا نهایتا بتونیم برای بلند مدت برنامه ریزی کنیم. طرح ها و مدل های مختلفی در این زمینه هست که فقط یکیشو گذاشتم
البته این نقشه برای جامعه سازی نیستا،داره آینده نمایی میکنه.

 
این نوع نقشه ها به دو صورت ایجاد میشه:
یکیش به این صورته که از وضعیت موجود نقشه میکشن برای 50 سال آینده تا به اون برسن.
یه نوع نقشه هم هست که مثلا از اینجا با توجه به شرایط موجود آینده رو پیش بینی میکنن.
به اولی میگن آینده سازی،به دومی میگن آینده نمایی. این نقشه ای که دادم آینده نمایی بود.
 

این تفکر یکی از اشتباهات ماست، این که فکر کنیم این موارد به ما مربوط نمیشه. اینا رو ما باید بدونیم تا اولا ذهن ما با این موارد آشنا بشه. ثانیا تو زندگی شخصی خودمون بتونیم پیادش کنیم. ما حتی قدرت پیش بینی یه روز بعد خودمون رو هم نداریم اصلا قدرت ساخت زندگی رو هم نداریم چرا چون این مدل ها و روشش رو به ما یاد نداده کسی. اینا خوبه که دوستان بدونن تا ذهنشون آماده بشه دو روز دیگه رفتن مسئولی چیزی شدن و اینا رو دیدن هنگ نکنن. فعلا گفتم تا ذهنتون با نقشه و این چیزا آماده شه.چون تاثیر گذاری جامعه طبق نقشه هست .

و السلام .

 
 اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم


 
اسامی شرکت کنندگان : فاطمه ماهر , رویا .... , الهام ...،admin ،سید، هیچکس ،نازنین زهرا،ye adam ،چشمه


جدول مباحث آینده و تاریخ برگزاری [کلیک
]

 

Powered by FAchat